In 1953 wordt de Katholieke groep Sint Brandaen opgericht door hopman De Ronde van de Clemensgroep. Na in verschillende locaties gehuisd te hebben, krijgt de groep een stukje grond aan het Waaltje waar eigenhandig een clubverblijf wordt neergezet. Ondanks de locatie blijft alles nog klein en provisorisch, ook wat leden aantal betreft. 

Daarbij komt dat er slechts een vlet beschikbaar was. In 1968 komt de eerste grote verandering in de samenstelling van de groep; de watergidsen doen hun intrede. En de jongens die de Verkenners ontgroeid waren vormden de Wilde vaart. Bovendien komt er een Loodsen groep voor leden van 18 tot 23 jaar. In 1970 krijgt de snel groeiende groep een ander terrein aan de Waal aangewezen. Een dijkhuis aan de Noldijk 125 wordt het tijdelijke onderkomen. Op dit nieuwe terrein realiseerde de groep met veel zelfwerkzaamheden een fraai clubgebouw.

De officiële opening van het nieuwe onderkomen vindt plaats in juni 1972 door de moeder van schipper De Ronde. Schipper De Ronde mocht dit feest niet meer meemaken. Hij verloor net voor de afbouw het leven tijdens een wintersportvakantie. Door de overname van Sint Augustinusgroep komt er een welpenhorde bij. En ook de kabouters doen hun intrede binnen de groep

.

Zaterdag 17 februari 1979 is een rampzalige dag voor Brandaen. Het groepshuis wordt door een uitslaande brand met de grond gelijk gemaakt en vrijwel alle eigendommen van de groep worden verwoest. Een bouwcommissie krijgt de taak om voor de groep een nieuw onderkomen te vinden. Met behulp van een “brandbrief” wordt een beroep gedaan op de vrijgevigheid van bedrijven en particulieren. In oktober 1982 vindt de officiële opening plaats van het nieuwe clubgebouw aan de nieuw gegraven watersporthaven aan de Noldijk 73a. 

 

Doordat in de loop der jaren de groep meer toegankelijker wordt voor anderen of niet gelovigen wordt Sint Brandaen langzamerhand veranderd in Brandaen. In 1988 wordt de groep versterkt met kinderen van 5 tot 7 jaar, die Bevers genoemd worden. In 1994 besluit de groep het roer om te gooien; de verkenners en watergidsen gaan gezamenlijk verder. Hier door ontstaan de Juniorverkenners (10 en 11 jarigen) en Seniorverkenners (12, 13 en 14 jarigen). Waar de Juniorverkenners de beginselen van het zeilen leren zijn de Seniorverkenners al zo ver dat ze zelfstandig het water op kunnen. 

Wanneer Scouting het thema Dolfijnen geïntroduceerd, besluit Brandaen om met de Juniorverkenners dit thema te volgen. Dit heeft als gevolg dat de Juniorverkenners zich Dolfijnen gaan noemen, en de Seniorverkenners zich weer gewoon Zeeverkenners kunnen noemen. In 2002 wordt het onderkomen van Brandaen uitgebreidt met een dok. Het onderhoud aan de vletten kan ’s winters weer binnen in het dok plaatsvinden. 

In 2005 en 2008 werden er nieuwe vletten aangeschaft, de vloot van Brandaen telt dan 17 vletten.

In 2015 is de 18e vlet bij de vloot toegevoegd.